Meezeilen Griekenland


meezeilen op Santoriniroute vanuit Kos

Een unieke avontuurlijke zeilzwerftocht langs de mooiste Griekse eilandjes, waarvan Santorini het hoogtepunt is.


Eerst varen we langs de eilanden van de Dodekanesos en  en dan dwars door de Cycladen naar Santorini.
Er wordt veel gezeild, maar onderweg is er genoeg tijd om te relaxen, voet aan wal te zetten, de lokale taveernes aan de wal uit te proberen, heerlijk te zonnen en luieren aan dek en natuurlijk regelmatig een duik te nemen in het glasheldere water.
De reis staat onder begeleiding van een Nederlandse schipper die je graag alles verteld over de kunst van het zeilen en navigeren. 
Natuurlijk kun je zelf ook de koers uitzetten  aan het roer staan, of helpen met het hijsen van de zeilen. De Cycladen staan bekend om de stevige Noordwesten wind “De Meltemi” die naast perfect zeilen, ook voor de nodige verkoeling zorgt. 
De tocht wordt gemaakt met onze Sun Odyssey 51, een comfortabel zeiljacht van ruim 15 meter lang en met haar 22 ton uitstekend uitgerust voor een dergelijke zeiltocht. Dit comfortabele zeiljacht  biedt plaats aan 10 passagiers plus de schipper en zijn zeilmaat.

meezeilen op Santoriniroute vanuit Kos

Heerlijk genieten op deze mooie zeilroute met andere leuke gasten aanboord

Dag 1:
Aankomst op Kos op donderdag. Kennismaking met de crew en de andere deelnemers.
Kos-stad staat bekend om het uitgaansleven, dat meestal pas na middernacht goed op gang komt. De discotheken en clubs sluiten pas tegen zonsopgang.
Het zijn niet alleen jongeren, het uitgaanspubliek bestaat uit een goede mix van jong en oud. Veel bars en clubs zijn te vinden in de oude stad tussen de Mandraki-haven en de Agora.
De nieuwe Marina, onze thuishaven, ligt op 10 minuten lopen van het oude centrum. Indien je met de ochtend-vlucht arriveert kan je je goederen veilig bij de marina opbergen en nog van een dagje op Kos genieten. 

Dag 2:  Kos -  Kalimnos ,Vathi bay:
Kalymnos is een klein eiland, dat voor het grootste deel uit een steile ruige rotskust bestaat.
Het eiland heeft ook vele grotten en spelonken. Tussen de bergen zijn twee prachtige kleine groene valleien waar o.a. vele citrusbomen  en olijf boomgaarden zijn.
We leggen aan aan een klein steigertje in de mooie baai van Vathi. De baai lijkt op een Noors fjord aan beide zijdes rijzen  de rotswanden loodrecht omhoog.
We zijn hier  de avond te gast bij Poppies restaurant; waar Zavestie (mamma) het scepter zwaait en heerlijkste gerechten uit de keuken tovert. Haar salades zijn tot ver in de omtrek beroemd. Probeer eens de Octopus, in wijn saus of  de Tonijn salades.
Verder staan er natuurlijk diverse gebakken visjes op het menu. Ben je geen liefhebber van vis?  Dan heb je nog steeds keuze uit een hoop lekkere vleesgerichten, zoals Lamskotelet of Stivado. 

Dag 3:  Kalimnos - Leros
Port Lakki, of als de wind tegen zit gaan we voor anker in Xerocambos .
Port  Lakki is bekend van Italiaanse bouwkunst uit de vorige eeuw en heeft een mooie beschermde marina in een slapend stadje. Xerocambos ligt aan een mooie beschutte baai waar we  ook voor anker gaan, heeft een mooi  zand strandje en verscheidene restaurants aan de baai.

Dag 4: Leros - Levitha
Levitha is vrijwel onbewoond, het wordt in de zomer gebruikt als uitvalbasis voor kleinere vissersbootjes.  Het eilandje lijkt vergeten te zijn en er zijn enkele maagdelijke strandjes te vinden.
Er wonen 5 mensen op het eiland  samen met ca 800  geiten, 20 schapen, 3 ezels  en 24 katten. 
De eigenaar van het restaurant is   tevens vuurtoren wachter, schapen en geiten houder, maar ook  onze gastheer vanavond, hij draait hier in de zomer zijn restaurantje samen met zijn zonen en 2 dochters.
Op het menu staat verse vis (die de vissers  met hem ruilen) geit of lam gelukkig hebben ze ook genoeg Ouzo en witte wijn om het geheel te omlijsten.

Dag 5 en 6  Levitha - Amorgos 
We zeilen eerst naar (Algialis)  een heel gezellig stadje we direct aan de drukke boulevard aanleggen. 
Het eiland wordt veel bezocht door backpackers en eiland hoppers. 
Grote ferries met hordes toeristen komen hier niet. Het is een zeer ruig eiland met ongerepte natuur, schitterende uitzichten vanaf de hoge steile kliffen, maar ook vind je op Amorgos eindeloze zandstranden.

Dag 6:
We blijven nog een dag op Amorgos en zeilen van Aegiali naar Katapola, een tocht van zo’n 26 mijl langs de steile en zeer indrukwekkende noordkust. 
Onder weg maken we nog even een kleine lunch stop, waar we weer een paar heerlijke hapjes uit de kombuis toveren.
We meren af aan de kade van het hoofdstadje  Karapola  en maken van hier nog  uit een uitstapje naar Chora,  een dorpje hoog in de bergen.
Als we tijd genoeg hebben, kunnen we nog een excursie naar het beroemde Chozoviotissa klooster maken, dat hoog tegen de rotsen geplakt lijkt te zijn .
De  hoofdstad van Amorgos heet Hora. De huisjes zijn hier allemaal wit en gebouwd rond een Venetiaans kasteel. In het centrum vlak bij vind je ook opgravingen van de oude stad Minoa.

Dag 7:  Katapola - Ios haven
Ios wordt ook wel het Ibiza van Griekenland genoemd; 's-nachts veranderd de ‘chora’,  de hoofdstraat met 3 pleintjes, tot een bruisende massa van uitgelaten mensen.
Naast elke deur vind je weer een nieuwe bar of nightclub met zijn eigen muziekstijl die tot in de kleine uurtjes gevuld zijn met de ‘happy few’.

Programma week 2

Dag 8: Ios - Iraklia
Iraklia is het grootste eilandje van een groepje dat de kleine Cycladen wordt genoemd.
Het is rijkelijk begroeid en heeft mooie strandjes. Het is een heel rustig eiland, veel bezocht door natuurliefhebbers en wandelaars.  
Het contrast met Ios kan bijna  niet groter; verlaten stranden, enkele  kleine taverna’s. 
We meren af aan de steiger van de ferry in het enige stadje Agion Georgios.
Direct om de hoek ligt een leuk strandje waar je onder de tamarinde bomen  nog wat kan bij komen van de impact van het  nachtleven  van de vorige korte nacht.   

Dag 9  en 10  Iraklia - Santorini
Santorini is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Santorini is  bekend om de enorme uit het water rijzende, steile klippen waarvan de toppen worden gesierd door helderwitte huisjes en kapelletjes met blauwe koepel daken.
In de verte liggen de prachtige kiezel stranden die overgaan in de azuurblauwe zee.
Santorini is het beroemdste eiland van de Cycladen en verschilt van de rest van het archipel doordat het is ontstaan door de werking van een -tot vandaag de dag- rustende vulkaan.
Door deze vulkanische oorsprong van dit eiland zijn de zandstranden meestal zwart.
De hoofdstad Fira staat, wat ons betreft, op nummer één. Het is zeer pittoresk, met allerlei smalle straatjes, grotwoningen, koepelkerken en een kleine haven die te bereiken is met de kabelbaan.
Als je fit bent neem je de 566 treden op het ezelspad, of laat je door een moulari (ezel) naar boven brengen.

Dag 10
Excursie over het eiland Santorini: Met een of meerdere huur auto’s maken we een mooie tocht en genieten we van een spectaculaire zonsondergang over het aangrenzende eilandje Kamenes. 
We zijn af gemeerd  in de kleine marina –  Vlikadha waar direct ernaast een pik zwart strand ligt heel bizar maar ook heerlijk warm om hier neer te strijken.

Dag 11: Santorini - Anafi
Een zeer fotogeniek eilandje met een kleine aanlegsteiger in het stadje Agios Nikolaos.
Boven ligt het stadje Hora, gebouwd als een amfitheater. Hier kun je ook de restanten bewonderen van een Venetiaans kasteel, omgeven door de traditionele Griekse windmolens.

Dag 12:  Anafi - Astypalea
Een flinke  zeiltocht  over 42 nautische mijlen.  Maar met een stevige bries in de rug hebben we dat zo geklaard.
Astypalea wordt ook wel vlindereiland genoemd. Het lijkt ook zo als je het via Google earth bekijkt. Het eiland bestaat uit twee delen, slechts gescheiden door een smalle stip van slechts 10 meter breed genoemd de ‘steno’ en scheidt Mesa nisa en Eso nisa.
De oude Grieken noemde het eiland 'Tafel van god', vanwege de overdaad aan bloemen en fruit.
De hoofdstad van Astypalea is de belangrijkste haven van het eiland. Boven op de berg is er een oud Venetiaans Fort gebouwd, uit zwarte lava steen en staat in schril contrast met de hagelwitte huisjes met de bekende blauwe deurtjes en kozijnen.  
Op de heuvel rug, boven de stad, staan 8 oude wind molentjes. Beneden rond de baai zijn talloze tavernas en ouzeries te vinden.

Dag 13:  Astipalea - Kalimnos
Pothia is het hoofdstadje van Kalimnos en is gebouwd rondom de haven.
Vroeger was dit de grootste en belangrijkste haven van de Dodecanesos, dat komt voort uit  de oude traditie  van het spons vissen.
Het stadje is rond de natuurlijke haven gebouwd en overal langs de boulevard zijn  talloze bars, taveernes en grand cafés, waar het prima toeven is. 
Boven de stad, welke het bezoeken waard is. Ook zijn er vele grotten op Kalimnos waar van er een "de grot van de 7 maagden"  heet. 
Maar ook de grot van Kefalas waar zich nog archeologische vondsten te zien zijn, zijn de moeite waard voor een bezoek.

Dag 14: Kalimnos - Kos marina
De laatste zeildag: we maken nog een zwem stop op ‘Pserimos'  en we proberen om ca 1600 hrs aan te komen in onze  thuishaven  Kos Marina of Kardament.  
De laatste avond gaan we heerlijk uit  eten bij Tony en Anetta en genieten we van een overheerlijke Italiaanse (afscheids)maaltijd.
De echte DieHards kunnen tot in de kleine uurtjes terecht in de bar street, waar talloze Disco's en Cocktailbars uitnodigen om de hele nacht door te feesten. 

Dag 15:
Aan alles komt een eind en zo ook aan deze avontuurlijke zeilzwerftocht.
Met de mooiste herinneringen en een facebook vol met nieuwe zeilvrienden vlieg je weer terug naar Nederland.

Aantal deelnemers: minimaal 4 personen, maximaal 8 personen 


Heeft u zin in een heerlijke meezeil vakantie? Vraag vrijblijvend een offerte aan. Stuur een email naar contact@global-yacht.nl
of ga naar het contactformulier
of bel ons 06 20553904

Santorini route vanuit Kos